Güncel
Askerî okullarda İHL’ye ambargo sürüyor
28 Şubat darbe zihniyetinin dindar kesime karşı yürüttüğü hukuk dışı uygulamalardan bazıları devam ediyor. Halk nezdinde “Peygamber ocağı” olarak anılan TSK, İmam-Hatip Lisesi mezunlarını halen Harp Akademileri’ne ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına almıyor.
AK Parti iktidarıyla mütedeyyin kesime karşı yapılan ayrımcılık bir bir ortadan kaldırılırken, 28 Åžubat darbe zihniyetinin dindar kesime karşı yürüttüÄŸü hukuk dışı uygulamalardan bazıları halen devam ettiriliyor. Halk nezdinde “Peygamber ocağı” olarak anılan Türk Silahlı Kuvvetleri, subay ve astsubay yetiÅŸtirilen askeri okullara yapılan alımlarda Ä°mam Hatip Liseleri’ne karşı uyguladığı ayrımcı ambargoyu sürdürüyor. Askeri okullara alım koÅŸullarında bütün lise ve teknik lise mezunlarına baÅŸvuru hakkı verildiÄŸi halde, Ä°mam Hatip Lisesi mezunları 28 Åžubat döneminden kalma engelle karşılaşıyor. Ä°mam Hatipliler Harp Akademileri’ne ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına halen alınmıyor.
Kız meslek liselerinden güzel sanatlar liselerine, turizm ve otelcilik liselerinden hemÅŸirelik meslek liselerine, laborantlık meslek liselerine kadar her tür eÄŸitim veren liseden askeri okullara öÄŸrenci alınırken, Ä°mam Hatip Liselerinden alım yapılmaması, hem öÄŸrencileri hem de velileri üzüyor. Veliler, 28 Åžubat döneminden kalma darbe uygulamalarının hâlâ devam etmesinin çocuklarını maÄŸdur ettiÄŸini belirterek, yetkililerden anlayış beklediklerini dile getiriyorlar.
ORDUDAKÄ° MANEVÄ° BOÅžLUÄžU PARALELCÄ°LER DOLDURMAYA KALKIÅžTI
Konuyla ilgili görüÅŸ bildiren üst düzey bir askeri yetkili, Ä°mam Hatiplilerin alınmamasından dolayı orduda manevi alanda bir boÅŸluk meydana geldiÄŸini, bu boÅŸluÄŸu da paralel yapının doldurmaya kalkıştığını söyledi. Aynı yetkili, paralel yapının sinsi bir taktikle kendisine karşı mücadele veren vatanına baÄŸlı askerleri de “paralelci” diye yaftalayarak, ordudan atılmasını saÄŸladığını da ifade etti.
Uzmanlar, asker intiharlarının artmasında, askeriyedeki manevi boşluğun etkisinin olabileceğini kaydediyorlar.
TÄ°MAV BAÅžKANI ÖKSÜZ: Ä°HL’LÄ°LER KAHRAMAN ORDUMUZA GÜÇ KATACAKTIR
Askeri okullara Ä°mam Hatip Liselilerin alınmaması ile ilgili görüÅŸlerini dile getiren Türkiye Ä°mam Hatipliler Vakfı (TÄ°MAV) BaÅŸkanı A. Ecevit Öksüz, “NormalleÅŸen ve kodları yeniden yazılan ‘Yeni Türkiye’de Ä°mam Hatiplilerin halen askeri okullara giremiyor olması anormal dönemlerin kötü bir mirasıdır” dedi. Öksüz ÅŸöyle devam etti: “Ä°mam Hatip Okullarından mezun olan evlatlarımızın askeri okullara da girebilmesi kahraman ordumuza güç katacaktır. Nasıl Fen, Anadolu ÖÄŸretmen veya diÄŸer okullarda okuyan öÄŸrenciler bu vatanın evlatlarıysa Ä°mam Hatip Okullarında okuyan gençler de bu vatanın evladı, onların ebeveynleri de bu milletin en güzide fertlerindendir. Ä°mam Hatip Okullarında okuyan nesilden nasıl hakim, savcı, milletvekili, baÅŸbakan, cumhurbaÅŸkanı çıktıysa; teÄŸmenler, yüzbaşılar, binbaşılar ve generaller de çıkabilmelidir”
Ä°HL’LÄ°LER, GEZÄ° GENÇLİĞİNÄ°N VERDİĞİ GÄ°BÄ° REFLEKS VERMEMÄ°ÅžTÄ°R
Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık darbe giriÅŸimleri incelendiÄŸinde Ä°mam Hatiplerin deÄŸerinin, saÄŸduyusunun, milli ve manevi deÄŸerlere sadakatinin daha iyi anlaşılacağını belirten Öksüz ÅŸunları söyledi: “Özellikle 28 Åžubat gibi dönemlerde Ä°mam Hatipler Gezi gençliÄŸinin verdiÄŸi refleksi vermemiÅŸ, sükûnet, asalet ve vakar içerisinde hak mücadelesini sürdürmüÅŸler, ülkeyi savaÅŸ alanına çevirmemiÅŸler, sokakları ateÅŸe vermemiÅŸlerdir. GeldiÄŸimiz noktada devlet ile millet barışmış, ‘muhtar bile olamaz’ denilen bir lider baÅŸbakan olmuÅŸ, cumhurbaÅŸkanı olmuÅŸtur. Dolayısıyla devletin tüm kademelerinde ehliyet ve liyakat ölçüsünde Ä°mam Hatipliler hak ettiÄŸi hizmet verebilir noktaya gelmiÅŸtir.”
YALÇIN: BU AYRIMCILIÄžIN MANTIÄžINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ
EÄŸitim Bir-Sen Genel BaÅŸkanı Ali Yalçın da, konuyla ilgili ÅŸunları söyledi: “Ä°mam-Hatip Liselerine yönelik negatif ayrımcılık yapma alışkanlığı eski Türkiye’nin bir alışkanlığıdır. 1973’te Ä°mam-Hatip Okullarının adı Ä°mam-Hatip Lisesi olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ ve üniversiteye girme hakları verilmiÅŸtir. Ancak eski Türkiye refleksi olarak Ä°mam-Hatip Lisesi mezunlarının askeri okullara girmelerinin önüne barikat kurulmuÅŸtur. Hükümetten beklentimiz, nasıl okulda, iÅŸ yerinde, mecliste, kamuda baÅŸörtüsü yasağını kaldırarak eski Türkiye uyarlamasına son verdiyse, nasıl haksız katsayı uygulaması, sekiz yıllık kesintisiz eÄŸitim gibi 28 Åžubat uygulamalarına son verdiyse Ä°mam Hatiplilerin askeri okullara girmelerine engel teÅŸkil eden eski Türkiye’ye ait barikatları ortadan kaldırmasıdır.”
Henüz yorum yapılmamış.